Kunststof kozijnen: de beste basis voor je droomhuis

Met de stijgende energieprijzen worden we ons steeds bewuster van warmte die je huis ‘uitvliegt’ in de winter. De waanzinnig goede isolatie is een grote pré bij kunststof kozijnen. Het imago van een kunststof kozijn is alleen nog altijd niet heel goed als het gaat om de looks. Maar laat dat nou eens enorm onterecht zijn als je weet waar je op moet letten. Ga jij kozijnen vervangen in je huis? Ik neem je in een vogelvlucht mee in alles wat je moet weten over nieuwe kozijnen en waarom kunststof dan een hele goede keuze is.

Eerlijk? 7 jaar geleden kocht ik kozijnen. Maar niet van kunststof.

Zelf ben ik de trotse bezitter van een heel oud huis. Het stamt uit 1903 maar het verhaal gaat dat het ooit een seinwachtershuis was dat bij het spoor stond, is afgebroken en op deze plek neergezet. Of het waar is? Geen idee, het is in ieder geval een huis waarvan veel mensen zullen zeggen dat het veel charme heeft: rood-witte luiken en vele oude elementen die bewaard zijn gebleven.

Toen wij het kochten gingen we het groots renoveren. En met oog op de oude looks vond ik bij het vervangen van de kozijnen kunststof een NO-Go. Maar als ik toen geweten had wat ik nu weet...

Oud huis met rood witte luiken

Nieuwe kozijnen? Kies voor de mooiste looks én de beste eigenschappen.

Toen ik nieuwe kozijnen uitzocht keek ik niet eens naar andere materialen. Ik wilde gewoon de exacte looks van hout. Maar wat ik toen niet wist, is dat je zulke mooie kunststof kozijnen hebt dat ze niet van hout zijn te onderscheiden. Zelfs bij grachtenpanden in Amsterdam mogen tegenwoordig kunststof kozijnen worden toegepast omdat je het verschil bij de juiste keuze écht niet ziet.

Toch is het vervangen van kozijnen wel even iets om echt goed bij stil te staan. Je gaat tenslotte duizenden euro's uitgeven. Daarom ga ik je even meenemen in de highlights van de zoektocht naar nieuwe kozijnen.

Waarom zijn kunststof kozijnen ineens zo populair?

Misschien ken je wel de goedkope huizen die in de jaren ‘70 ineens in grote aantallen werden gebouwd. Daar werden volop kunststof kozijnen toegepast. Reden: het was lekker goedkoop. Goedkoper dan hout. Die glimmende platte kozijnen zagen er niet mooi uit maar dat was op dat moment geen prioriteit.

Goedkope looks, maar lage kosten en een hele lange onderhoudsvrije levensduur. Dit imago kleefde nog jarenlang aan het kunstof kozijn. Maar ineens kwam daar verandering in. En hoe, inmiddels wordt er 10x zoveel gezocht op kunststof kozijnen dan op houten kozijnen. Dit komt omdat we ons steeds bewuster worden van de energiekosten. En kijk dan naar deze looks: super mooi toch!

Kunststof kozijnen oud huis

Energie besparen met kunststof kozijnen

Misschien ken je wel de goedkope huizen die in de jaren ‘70 ineens in grote aantallen werden gebouwd. Daar werden volop kunststof kozijnen toegepast. Reden: het was lekker goedkoop. Goedkoper dan hout. Die glimmende platte kozijnen zagen er niet mooi uit maar dat was op dat moment geen prioriteit.

Goedkope looks, maar lage kosten en een hele lange onderhoudsvrije levensduur. Dit imago kleefde nog jarenlang aan het kunststof kozijn. Maar ineens kwam daar verandering in. En hoe, inmiddels wordt er 10x zoveel gezocht op kunststof kozijnen dan op houten kozijnen. Dit komt omdat we ons steeds bewuster worden van de energiekosten en daar kun je enorme winst boeken als je kiest voor kunststof kozijnen.

 

Isolerende eigenschappen van kunststof kozijnen

Om te weten waarom een kunststof kozijn zo veel beter kan isoleren dan andere materialen moet je eerst weten hoe een kunststof kozijn wordt gemaakt.

Een kozijn is eigenlijk niets anders dan een frame waarmee glas op z’n plaats wordt gehouden in een gevel. Dit frame wordt bij een houten kozijn gemaakt van balken. Die worden op maat gezaagd en aangepast met bepaalde gleuven en randjes. Een kunststof kozijn bestaat eigenlijk ook uit  'balken'.  Alleen noem je dat bij een kunststof kozijn een profiel. Deze worden op heel lange lengtes gemaakt en naar een fabriek gebracht waar ze ze op maat zagen en lassen tot een kozijn. De term 'profiel' is dus een belangrijke term bij kunststof kozijnen en ook zeker iets om je op te focussen tijdens je zoektocht.

Een kunststof profiel is, in tegenstelling tot hout, niet dicht. Het bestaat uit verschillende 'kamers'. Dit maakt dat een kunststof kozijn zoveel beter isoleert dan een houten kozijn dat massief is. De mate van hoe goed het ene of het andere kunststof kozijn isoleert is onderling verschillend. Als je van kozijn profielen een doorsnede ziet snap je wel waarom.

k-vision kunststof kozijn profielen
kunststof kozijn monteren

Welke kunststof kozijnen isoleren dan het beste?

Bij een houten kozijn worden de houten balken ingekocht en dan verwerkt tot een kozijn. Bij een kunststof kozijn werkt dat net zo. De profielen die worden gebruikt voor kunststof kozijnen worden op grote schaal gemaakt. Als je ergens kunststof kozijnen gaat kopen wil je dus weten met welk merk profielen ze werken. Vaak kom je dit tegen op de website van jouw kozijnen leverancier en zullen ze dit ook kunnen vertellen als je het vraagt.

Elk type kunststof profiel vertegenwoordigt een bepaalde U-waarde. Deze U-waarde geeft aan in hoeverre een kozijn de warmte doorlaat. En je wil dat er zo min mogelijk warmte naar buiten verdwijnt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het kozijn dus isoleert.

 

Óók belangrijk: welk glas komt er in je kunststof kozijnen?

Je kunt je voorstellen dat de rand van de kozijnen niet het grootste deel van de isolatie bepalen van jouw huis. Het gaat natuurlijk ook om de muur én het glas. Het glas bestel je in 1x mee met je nieuwe kunststof kozijnen. Het kan ook interessant zijn om alleen je glas te vervangen als je kozijnen nog goed zijn. Misschien heb je nog ergens enkel glas. Dan kun je je voorstellen dat dat een stuk verbeterd als je dubbel glas zou nemen. Maar wist je dat er tegenwoordig HR+++ glas is? Dus ook al heb je dubbel glas, dat kan nog altijd energiezuiniger!

Kunststof kozijnen kiezen voor jouw droomhuis

Nu je weet dat de profielen belangrijk zijn voor de energiezuinigheid van je huis ben je vast ook al enthousiaster geworden over de optie van kunststof kozijnen. Maar ik vind altijd dat je absoluut geen concessies moet doen aan de looks van jouw droomhuis. 

Dus ga ik je nu goed uitleggen hoe je kunststof kozijnen kunt kiezen die super mooi passen bij jouw huis. Of dat nou een heel oud of een modern droomhuis is. Want bij mijn huis uit 1903 had ik dan zeker voor een variant gekozen die exact leek op hout. Maar bij een moderne woning kunnen strakke kozijnen juist weer heel erg mooi staan!

Kunststof kozijnen modern huis

Stap 1: start met het kiezen van het profiel voor jouw kunststof kozijnen

Op het moment dat je kunststof kozijnen gaat kopen kom je uit bij een kozijnenfabriek. Zoals eerder uitgelegd zullen zij werken met profielen van een bepaald merk. Meestal betekent dit dat ze verschillende looks hebben. En dat is wat er zo super is aan kunststof kozijnen: je kunt ze geheel en al aanpassen naar de stijl die jij in gedachten hebt.

 

Niet van hout te onderscheiden maar toch kunststof!

Stel je hebt een jaren '30 huis en je wil kunststof kozijnen. Dan wil je die sfeer helemaal intact houden. En dat kan super goed, kijk maar eens naar dit voorbeeld van een profiel dat exact lijkt op hout bij een prachtig jaren '30 huis.

K-vision cube jaren '30

Een vlak profiel voor een modern en strak huis

Misschien hou jij enorm van een industriële stijl waarbij zwarte kozijnen de eyecatcher zijn van het huis. Dat kan met een verdiept profiel waarbij je kiest voor een zwarte kleur. Maar je kunt er ook juist voor kiezen om een vlak profiel te nemen in het zwart. Dan krijg je een beetje een look van stalen kozijnen. Ook gaaf he? Je krijgt dus echt de energiezuinigheid van een kunststof kozijn met de looks die jîj wil voor je droomhuis. Daar zijn dus ook echt geen concessies voor nodig. Maar je moet wel nog op een aantal andere zaken letten.

zwarte kunststof schuifpui
zwarte kunststof kozijnen

Stap 2: kies de lasverbinding 

Een las kan schuin worden gemaakt of recht. En dat lijkt onbelangrijk maar dat is het niet want het is heel bepalend voor de looks. Wil je graag dat je kozijn lijkt op echt hout, dan heb je daarvoor de rechte las nodig. Dit heeft altijd een meerprijs omdat deze techniek moeilijker is. Veel mensen kiezen ervoor om buiten een rechte lasnaad te doen en binnen schuin. Maar binnen en buiten schuin kan ook, en binnen en buiten recht óók. Misschien was dit je niet eerder opgevallen aan kunststof kozijnen. Maar als je eenmaal weet dat je keuze hebt in hoe dat eruit ziet dan zul je nu ook makkelijker kunststof kozijnen herkennen.

Lasverbinding kunststof kozijnen

Stap 3: Kies de kleur & afwerking

Een groot voordeel van kunststof kozijnen is dat je ze niet hoeft te schilderen. Dit betekent wel dat je bij de aanschaf extra goed moet bepalen welke kleur je mooi vindt voor je kozijnen. Een kunststof kozijn wordt als het ware ‘beplakt’ met een kleurlaag. Dit noem je een folie.

Je kunt kiezen of de folielaag glad moet zijn of juist met een houtnerf. Glanzend of mat. Vaak kun je kiezen uit een stuk of 30 standaard kleuren maar zijn er honderden kleuren mogelijk. Zelfs houtkleur is een optie. Al met al kun je met een kunststof kozijn dus alle kanten uit voor de looks!

Kunststof kozijnen in houtkleur

Kunststof kozijnen: waar kun je ze kopen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de looks niet langer meer een excuus om niet voor kunststof kozijnen te gaan. Ik vind de voordelen inmiddels enorm groot:

  • De warmte blijft beter in je huis vanwege de hoge isolatiewaarde (= minder gasverbruik)
  • Niet meer elke 5 tot 7 jaar schilderen
  • Lange levensduur van wel 50 - 70 jaar
  • Recycling van grondstoffen wat het duurzamer maakt

Zoals je hebt kunnen lezen is het wel heel specifiek waar je op moet letten als je kunststof kozijnen besteld. Ik zou het dan ook altijd afraden om ze ongezien zomaar even ergens te bestellen terwijl je eigenlijk niet precies weet waar ze jouw kunststof kozijnen maken. Voor je het weet zit je 50 jaar met lelijke kozijnen opgescheept.

 

Binnen 1 werkdag jouw persoonlijke offerte

Ik heb natuurlijk wel een goed advies over waar je dan wel goede kunststof kozijnen kunt kopen. Ramenfabriek Op 't Hoog maakt, zoals de naam al doet vermoeden jouw kozijnen zelf in hun eigen fabriek. Het familiebedrijf heeft 3 showrooms en monteert in heel Nederland. Een offerte kun je meteen aanvragen en ontvang je binnen één werkdag.

Ik ken het bedrijf goed en heb met eigen ogen gezien met hoeveel toewijding zij de mooiste kozijnen maken voor jouw droomhuis. Wil je een betrouwbare, goede leverancier? Vraag dan hier je offerte aan voor jouw kunststof kozijnen:

Zoek je kunststof kozijnen met zorg uit

In onderstaande video zie je de elementen terug die je op deze pagina gelezen hebt. Hoe je keuzes maakt uit verschillende profielen, kleuren en allerhande opties. Je ziet ook precies hoe kunststof kozijnen worden gemaakt en waarom dat met zoveel toewijding moet gebeuren.

Mijn advies: besteed zorg aan het uitzoeken van je kunststof kozijnen. Je kunt prachtige exemplaren kopen maar ook ronduit rommel. Of mijn volgende huis kunststof kozijnen krijgt? Zeker weten!

Video Poster Image

Vraag een offerte aan bij Ramenfabriek Op 't hoog

Dan heb je echt de allermooiste looks. Klik hier voor de handige online offerte tool.