Kosten verbouwing

De kosten van jouw verbouwing in de hand houden terwijl alle prijzen stijgen

geld besparen

Verbouwen in een tijd waarin alles duurder wordt. Is dat nog wel slim? Een terechte vraag want alle prijzen blijven maar stijgen. Als de kosten van jouw verbouwing ook hard stijgen dan loop je het risico dat je de verbouwing moet stilleggen, je wensen moet aanpassen of je budget verhogen omdat je begroting niet meer toereikend is. Geen van alle aantrekkelijke opties, toch?

Zo zit het met de stijging van bouwkosten

Het is continu overal in het nieuws: de kosten zijn in 2023 extreem gestegen. Voor boodschappen en andere zaken is dat zeker waar. Maar voor bouwkosten ligt dat eigenlijk heel anders dan je zou verwachten. Koninklijke Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is met ongeveer 4800 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw en publiceerde in haar onderzoek een heldere grafiek:


Bron: Koninklijke Bouwend Nederland

In deze grafiek kun je heel duidelijk zien dat de stijging van materiaalkosten in de bouw al veel eerder is gestart. Al vanaf 2020 is er een enorme toename te zien in de kosten. Uitspraken als ‘Ik ga niet meer verbouwen want het kost veel meer dan vorig jaar’ zijn dus niet op de juiste feiten gebaseerd. Paniek om stijgende kosten is voor deze branche wat laat, als je het mij vraagt.

 

Grote verschillen in de stijging van bouwkosten

Een andere nuance om mee te geven is dat de harde stijging van kosten ook zeker niet alle type bouwmaterialen treft. Er zijn enkele flinke uitschieters, dat is goed te zien in deze grafiek:

Bron: Koninklijke Bouwend Nederland

De prijzen van hout zijn enorm gestegen

De enorme uitschieters komen uit de categorie hout. Dit betreft plaatmateriaal, balken en meer waarbij het per houtsoort verschilt hoe hoog de stijging is. De absolute topper is vurenhout. En laat dat nou een veelgebruikte houtsoort zijn bij verbouwingen. Vuren balken bijvoorbeeld voor wanden van houtskelet. Deze productgroep is dus zeker een belangrijke factor bij het stijgen van kosten van de verbouwing.

De kosten van staal zijn ook extra hard gegroeid

Staal is ook een veelgebruikt materiaal bij verbouwen waar je een flinke stijging op ziet. Maar kijk je kritisch naar de grafiek dan zie je dus dat lang niet alle kosten zo extreem zijn gestegen. Het zijn de extreme uitschieters die het gemiddelde flink omhoog halen. Helaas betreft het wel precies de materialen waar je niet zonder kan tijdens je verbouwing.

 

De kosten van je verbouwing berekenen: hier kun je op letten

Ga je zelf veel klussen voor je verbouwing? Koop dan je materialen al in zodra je de begroting maakt. Zo voorkom je dat je een tijdje later wordt verrast met een prijsstijging. Vooral als je online koopt kan de prijs per dag verschillen omdat concurrenten op elkaar reageren. Het betekent natuurlijk niet dat je lukraak maar vast moet gaan kopen, het maken van een echt goed plan loont meer dan ooit tevoren. Wat ik veel zie gebeuren is dat mensen de kosten van hun verbouwing berekenen en dan de plannen nog een tijdje op de plank leggen. Dat is in deze tijd een cruciale fout. Een begroting van een half jaar geleden kun je gegarandeerd opnieuw maken. Enige doortastendheid is dus een goede eigenschap in deze tijd.

Tips voor de kosten van jouw aannemer

Wil je een aannemer inhuren voor je verbouwing? Zorg dan dat je waar mogelijk een vast bedrag afspreekt voor jouw klus. Meer en meer zie je dat aannemers wel clausules opnemen over stijgende materiaalkosten die ze willen doorberekenen. Check goed deze voorwaarden en vergelijk altijd offertes. Naast de scherpste prijs wil je nu wellicht ook je keuze maken op de voorwaarden die ze toevoegen aan hun offerte.

De kosten van je verbouwing berekenen in excel

Of je nu zelf gaat klussen of het laat doen, de kosten goed berekenen in excel is altijd een goed idee. Het maken van een begroting is wel een project op zich. Een handig excel begroting template zorgt ervoor dat jouw begroting in een mum van tijd is opgesteld, dat alle formules goed kloppen en je in één oogopslag helder hebt hoe het ervoor staat met je budget. Benieuwd naar mijn unieke template? Je shopt het begroting template voor jouw verbouwing hier. De beste investering voor jouw verbouwing, want de begroting is de basis waar alles mee staat of valt.

 

Maximaal geld besparen op je verbouwing

Wil je het echt goed aanpakken met de kosten van jouw verbouwing? Besparen waar je kunt zonder in te leveren op je wensen? Ik zie dagelijks dat er geld weglekt bij mensen die gaan verbouwen. Of dat ze onwijs veel research doen, heel veel verschillende keukenzaken bezoeken en dan erachter komen dat alle offertes op elkaar lijken. Zonde van je tijd! Wat dacht je ervan als ik je in 3 simpele stappen meeneem hoe je Maximaal geld kunt besparen bij je verbouwing? Inclusief een unieke offerte databank waar jij meteen inzicht krijgt in realistische kosten in deze tijd? Een kleine investering die je in veelvoud gaat terugverdienen. Bekijk deze unieke training om goedkoper te verbouwen zónder concessies te doen op het eindresultaat.