Deens ovale eettafel

Deens ovaal als tafel: de nieuwe trend

meubels woonkamer

Ga je op zoek naar een nieuwe eettafel dan zijn de ovale eettafels je vast en zeker opgevallen. Deze vorm combineert de hoeveelheid zitplaatsen van een rechte tafel met de warme woonsfeer van een ronde tafel. Maar de nieuwste vorm is nog veel aantrekkelijker: maak kennis met Deens ovaal. Lees wat dit voor nieuwe vorm is en in welke situatie een Deens ovaal eettafel goed past.

Rond is het nieuwe recht

De trend van ronde woonvormen is echt in een stroomversnelling geraakt. Waar je langzaam zag dat we weleens kozen voor een rond kleed of een ronde eettafel is rond nu dé vorm die helemaal doorzet en nog lang zal blijven als woontrend. Ik durf als interieurontwerper wel te stellen: rond is het nieuwe recht.

Een ovale eettafel

Met name bij eettafels zag je dat er de afgelopen jaren behoefte kwam aan een zachtere vorm. Geen harde hoeken meer waar je je aan kunt stoten in de loop en toch genoeg zitplekken. Waar je bij een gewone ronde tafel beperkt bent met het aantal plaatsen kun je met een ovale tafel wel veel mensen kwijt. 8 of 10? Geen probleem. Wel zie je als nadeel dat het uiteinde smaller is waardoor je niet lekker iemand op de korte zijde kwijt kunt terwijl dit wel handig is voor feestjes. Een ovale tafel is door het smalle stuk vaak wat langer dan een gewone tafel en die ruimte moet je maar net hebben.

Foto: robuustetafels.nl
 

Wat is een Deens ovale eettafel

De kleine nadelen die je bij een gewone ovale tafel tegenkwam kunnen overboord met de komst van deze nieuwe trend: Deens ovaal. Dit is een schitterende mix tussen twee vormen. Deens ovaal zit namelijk tussen ovaal en rechthoekig in. Kenmerkend is de subtiele ovale vorm die echt veel minder puntig is dan de normale ovale tafel. Hoe recht de zijdes zijn verschilt een beetje per merk. Ze neigen de ene keer meer naar ovaal en de andere keer meer naar rechthoekig. Kenmerkend aan deze vorm zijn de minimalistische, verfijnde en ingetogen tafels. Dit maakt ze super geschikt voor een scandinavische of luxe ogende woonstijl.

Foto: robuustetafels.nl

De poten maken het verschil

Hadden we de afgelopen jaren vanwege de optrekkende industriële woontrend vooral stoere zwart stalen poten onder de tafels, nu zie je daar versneld een tegenbeweging komen vanwege de komst van Deens ovaal. Deze mooie vorm wordt door de designmerken opgepakt voor een heel subtiele woonstijl. Het blad wordt weer dunner en de poten subtiel en smal, vaak van hetzelfde materiaal en een beetje schuin in plaats van recht.

Hou je juist van de industriële look? Niet getreurd, ook onder Deens ovaal past een mooi zwart stalen onderstel. Je ziet steeds meer dat dat niet meer groot en zwaar is maar subtiel en dunner. Dit maakt een geweldige combinatie als je kiest voor zwart stalen deuren.

Ronde woonvormen zetten door

Een ronde bank was enkele jaren geleden nergens te vinden maar nu zet de trend door bij alle bekende woonmerken. Ook kasten en badkamermeubels krijgen afgeronde hoeken. Door meerdere van deze vormen te combineren krijg je een warm en sfeervol huis waar je je meteen thuis voelt. Ik ben als ontwerper ontzettend blij met de nieuwe mogelijkheden. Je kunt veel beter gebruik maken van ruimtes en ronde vormen dragen heel veel bij aan een warm en gezellig huis.

Keuze uit veel soorten Deens ovaal tafelblad

Een houten tafel blijft een fantastische keuze als het over materiaal gaat. En ook voor Deens ovaal heb je dan veel opties. Giga Meubel heeft al veel soorten Deens ovale eettafels en is een winkel met een heel mooi assortiment, ze hebben altijd veel aanbod in de nieuwe woontrends voor een scherpe prijs.

Foto: Giga Meubel


Ik ben zelf ook heel enthousiast over de kwaliteit en de looks van Nijhuis meubels. Zij maken met grote zorg zelf alle tafelbladen in hun meubelmakerij in Nederland. Ze gebruiken massief eikenhout wat je naar keuze kunt laten bewerken met een gewenste kleur. Degelijk Nederlands fabrikaat, wel zo fijn voor je nieuwe eettafel die weer jaren mee moet! Ze hebben ook een hele mooie collectie eetkamer stoelen waarbij je super veel keuze hebt in stoffen en kleuren van het onderstel. Ook wit staal of goud zit bij de opties. Daar gaat mijn interieur hart echt sneller van kloppen. Bij jou ook? 

Foto: Nijhuis meubels

Heb jij ook een ovalen eettafel of ben je zelfs al gegaan voor Deens ovaal? Laat het me weten op Instagram!