GRATIS E-book
Zwarte kranen met pvd coating

Deze zwarte kranen hebben geen nadelen

badkamer

Misschien heb je het al gelezen: zwarte kranen gaan nog heel wat jaren blijven als trend in de badkamer. Dat excuus heb je dus niet meer maar ik kan me wel voorstellen dat je toch nog wat terughoudend bent met de keuze van zwarte kranen in je badkamer. Dat is niet gek maar na het lezen van dit blog weet jij welke zwarte kranen geen nadelen hebben!

Zwarte kranen, geen goede combi met kalk

We kennen allemaal wel de dikke laag kalk die zich op je kraan of douche kan vormen. Met name het warme deel van de thermostaatkraan heeft er last van. Op een zwarte ondergrond zie je kalk nog veel beter. Dus het is zeker niet gek dat je denkt dat zwarte kranen geen goed idee zijn in je badkamer. Om uit te leggen welke zwarte kranen wél geschikt zijn ga ik eerst wat uitleggen over de kleurlaag.


Het verschil tussen een zwarte kraan of chroom

Een kraan heeft standaard de kleur nikkel. Daaroverheen komt een kleurlaag, zoals chroom wat we al heel wat jaren kennen. Dit gladde oppervlak is beter schoon te houden maar als de kalk zich hecht en je flink gaat schrobben kunnen er stukjes van de chromen laag afbreken en zie je de nikkel onderlaag. Dit kan nooit meer hersteld worden.

Veel zwarte kranen hebben precies zo’n kleurlaag maar dan in mat zwart. Daarmee gebeurt exact hetzelfde: als kalk zich hecht en je te grondig schoonmaakt krijg je krassen en beschadigingen op de kraan. In feite net zo als met chroom, behalve dat je op chroom de kalk iets minder ziet.


PVD coating op je zwarte kranen

Nu zwarte kranen al langer op de markt zijn zien we gelukkig heel mooie ontwikkelingen. Een hele belangrijke term in je zoektocht naar de beste zwarte kranen is: PVD coating. PVD staat voor Physical Vapor Disposition. Deze coating is veel sterker dan chroom en heeft bovendien een prachtige uitstraling. Op onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen PVD en chroom als afwerklaag.

Bij deze coating wordt vloeibaar metaal verdampt in een vacuüm omgeving. Dat verdampte metaal wordt in een of meerdere lagen aangebracht op de kraan. Het is een techniek die ook veel wordt gebruikt bij sieraden en bestek.

Wil je graag zwarte kranen? Ga voor geborsteld gunmetal black pvd

Op een mat zwarte kraan hecht kalk makkelijker dan op een kraan met een gladder oppervlak. Best of both worlds is wat mij de kleur Gunmetal Black met PVD coating. De absolute topper op dat vlak is Hotbath. Pracht kwaliteit en met tijdloze looks voor elke badkamer stijl.

Het nadeel van de PVD techniek is dat het vrij duur is. Ik zou je altijd adviseren om niet op kranen te besparen. Een goede badkamer gaat gerust 25 jaar mee. Je kranen hebben een hoop te verduren en zeker als je inbouw kranen kiest wil je ze niet tussendoor hoeven te vervangen.

Koop je Hotbath kranen met korting

Mijn advies is dus: bespaar niet op je kranen. Maar, het zelfde product kopen voor minder geld is natuurlijk wél super. De zwarte kranen die echt géén nadelen hebben zijn zoals ik al aangaf van Hotbath. Je koopt deze kranen met een flinke korting online. De Gunmetal Black lijn met PVD van Hotbath heb je voor kranen, douchesets én accessoires. De scherpste prijs kom je meestal tegen bij Badkamerwinkel.nl.

Zwarte kranen schoonmaken

De standaard schoonmaak middelen van de supermarkt wil je níet gebruiken op je mooie zwarte Hotbath kranen. Daarom heeft Hotbath een eigen sanitair reiniger die wel geschikt is om jouw kranen schoon te maken. Als je deze reiniger trouw gebruikt geeft Hotbath 5 jaar garantie.


Kalkaanslag op zwarte kranen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Droog je kranen na gebruik altijd af zodat er geen vochtige laag achter blijft. Dit brengt de kalkaanslag al flink terug. Zelf koos ik ervoor om een waterontharder te plaatsen. In ons nieuwbouw huis hadden we die vanaf het begin en daar was de nieuwe badkamer na 7 jaar nog als nieuw toen we het huis verkochten.

In het huis dat we verbouwden hebben we 3 jaar gewacht tot we weer een waterontharder installeerden. We zijn er weer zó blij mee! Wat mij betreft de allerbeste investering voor je nieuwe badkamer en zeker als je kiest voor zwarte kranen. De kosten vielen me erg mee in vergelijking wat het schoonmaak gemak je oplevert! Een offerte voor een waterontharder bij jou thuis kun je hier opvragen. Ook fijn als je eerst wil overleggen of jouw is huis geschikt is voor een waterontharder.

Dus: wel of geen zwarte kranen?

Wat mij betreft zeker wel! Zelf heb ik 7 jaar geleden chromen kranen van Hotbath genomen omdat de PVD techniek toen nog niet zo ver was. Maar in de keuken hebben we een schitterende mat zwarte Quooker die ook PVD coating heeft. Ook die is na 2 jaar dankzij de waterontharder nog als nieuw. En ja, die zwarte Quooker kocht ik ook met korting bij Badkamerwinkel.nl en niet bij de keukenzaak.


Ga jij binnenkort je badkamer of een andere ruimte in huis verbouwen? Download dan mijn gratis e-book met tips om geld te besparen tijdens je verbouwing.