Vloeren trends 2024

Dit zijn de vloeren trends van 2024 die nog jaren blijven

woonkamer

Als je gaat verbouwen dan is een nieuwe vloer daar vaak onderdeel van. En wanneer je dan op zoek gaat naar een nieuwe vloer dan herken je vast dit dilemma: je bent benieuwd naar de nieuwste vloeren trends van dit moment maar twijfelt of de vloer die jij op het oog hebt óók over een paar jaar nog hip is. Een vloer ligt er tenslotte heel wat jaren. In dit blog laat ik je zien welke vloeren trends in 2024 hip zijn én nog lang gaan blijven. Handige informatie voor als jij een nieuwe vloer gaat kopen!


Deze trend blijft: een visgraat vloer

Laat ik maar meteen met de meest gestelde vraag beginnen: 'Blijft visgraat nog hip'? De trendwatchers waren het hier niet unaniem over eens maar na de bekende Maison & Objet begin september 2023 in Parijs weten we het heel zeker: visgraat blijft. Sterker nog: het wordt nog een stukje creatiever als je naar tegels kijkt. Er komen namelijk visgraat patronen aan waarbij ze verschillende kleuren tegels combineren. Dat is leuk voor een badkamer maar voor de vloer van je woning zul je waarschijnlijk iets kiezen wat iets makkelijker te combineren is. Een eiken visgraat vloer is niet voor niks een veel gekozen vloer van dit moment!

Visgraat met een randafwerking

Donker visgraat gaan we steeds vaker zien

Voor zowel in pvc als echt hout blijven we visgraat zien de komende jaren. We zien daarbij dat licht eiken niet meer de enige tint wordt: donker hout wint terrein! Het voordeel van een visgraat patroon is dat het een speels effect toevoegt aan de ruimte. Hier zie je ook ontwikkelingen naar andere patronen zoals deze mooie vierkante van VT wonen en de Hongaarse punt. Een mooie oplossing voor als je vloer iets meer apart mag zijn.

Hongaarse punt | Beeld vtwonen | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Beeld vtwonen | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Trend 2: een robuuste, natuurlijke look

De gietvloeren zijn ook al enkele jaren te zien en deze trend gaat zeker weten nog heel lang blijven. We zijn namelijk de natuur en aarde meer gaan waarderen en dat uit zich ook in het interieur. Natuurlijke kleuren brengen warmte en geborgenheid. Heb je niet het budget voor een gietvloer? Bekijk dan eens de marmoleum lijn van VT wonen. Die heeft een vergelijkbare uitstraling maar is wat minder bekend. Marmoleum heeft ook hele interessante eigenschappen:

marmoleum is…

  •  Een duurzame vlakke vloer die CO2 neutraal wordt geproduceerd
  • Gemaakt van natuurlijke materialen
  • Sterk: het kan tegen een stootje en gaat tot wel 30 jaar mee
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Comfortabel aan je voeten
  • Geluiddempend
  • Ideaal voor vloerverwarming
  • Verkrijgbaar in veel warme en stoere kleuren
  • Het zit op rollen van 200 cm breed waardoor je weinig naden hebt
  • De prijs per m² ligt rond de € 50 exclusief installatie terwijl een gietvloer met gemak het dubbele is

Beeld vtwonen | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Bart Brussee | Assistentie Judie Jonker

Beeld vtwonen | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Bart Brussee | Assistentie Judie Jonker

Diverse natuurlijk ogende tegels

In tegelvloeren zie je deze trend ook mooi doorzetten: zo wint beige marmer enorm terrein en diverse looks aan licht natuursteen. Het voordeel van keramische tegels is dat je de lusten hebt van deze looks en niet de lasten van een vloer die krankzinnig gevoelig is voor vlekken. Lichte beiges en zandtinten zijn een hele goede keuze als je een warme vloer wil die trendy is en nog heel lang hip blijft. Extra voordeel is dat het overal makkelijk mee combineert!

Wil je rustige tinten maar wel een spannend effect? Kies dan voor een van de vele mooie terrazzo of granito looks.

Beeld vtwonen | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Peggy Janssen

Trend 3: oog voor de aarde

We kiezen steeds meer voor duurzame vloeren en daardoor wordt het aanbod daarin steeds verder uitgebreid. Een ontwikkeling die in 2024 fors doorzet. Bovenstaande marmoleum is een al langer bestaande optie maar we zien nu ook grote stappen bij vloerbedekking. Zo is er al tapijtgaren van 100% gerecycled polyester, komt er binnenkort tapijtgaren dat is geproduceerd van afval uit de oceaan en is de volgende stap: 100% circulair tapijt. Dat is er nog niet maar hoe meer de vraag toeneemt hoe harder die ontwikkelingen gaan.

Nieuw: de EVC vloer

Een ontwikkeling waar ik zelf heel enthousiast over ben is de EVC vloer. In 2024 komt er een compleet nieuw type vloer op de markt: EVC is qua eigenschappen en looks vergelijkbaar met de populaire PVC vloer. Het grote verschil is alleen dat dit wordt gemaakt van afval! 

Wat is een EVC vloer

EVC vormt een revolutie als het gaat om duurzame vloeren. Het is namelijk een 100% recyclebare vloer omdat een EVC vloer wordt gemaakt van een mengsel van:

  • Natuurlijk steengruis
  • Gerecycled verpakkingsafval (PP)
  • Polyproplyeen

Dit wordt verwerkt tot een grijs granulaat, dit zijn kleine korrels. Een EVC vloer herken je dan ook aan de grijze kern. De toplaag kan echter heel veel kleuren en prints krijgen. Zo zag ik houtlook, betonlook en terrazzo. Allemaal rustige kleuren voor een warm huis. Jouw prachtige duurzame vloer hoeft dus zeker niet saai te zijn!

Wat is het verschil tussen PVC en EVC?

Een PVC vloer is geliefd vanwege de fantastische eigenschappen: het is slijtvast, makkelijk schoon te maken en het werkt fantastisch met vloerverwarming. Ook EVC is slechts enkele mm's dun en wordt verlijmd. Daardoor werkt het net zo geweldig met vloerverwarming als PVC.

Er zijn dus eerder overeenkomsten dan verschillen tussen PVC en EVC. Een groot verschil is dus wel dat EVC 100% recyclebaar is omdat het van afval is gemaakt. Zoek je dus een duurzame PVC vloer? Dan is EVC een geweldige keuze. Voor de looks hoef je het ook zeker niet te laten want die vallen perfect binnen de trends die we nog heel veel jaren gaan zien!

Trend 4: Ga voor kleur

Om kleur kun je niet meer heen als het gaat om de woontrends van 2024. Kleuren kun je meer dan ooit allemaal met elkaar combineren, je zou bijna zeggen: hoe wilder hoe beter. Alhoewel we bij vloeren geneigd zijn om wat braver te blijven is ook hier kleur zeker een optie. Er zijn veel kleuren denkbaar die te combineren zijn in een mooi palet. Bij PVC zijn er weinig opties in kleur maar bovengenoemd Marmoleum heeft kleur opties en tapijt is er ook een geweldige optie voor. Heel geschikt bijvoorbeeld voor warme voeten in je slaapkamer en daar durf je een kleur wellicht ook sneller aan.

Wil je met kleur uitpakken in bijvoorbeeld je hal of nog meer stukken van je beneden verdieping, kijk dan eens bij tegels. In badkamers zien we al langer de kleurtrends en daarom zijn tegels wel goed in kleuren te krijgen. Hét recept voor een echte wow-factor in je interieur!

Mijn tip: Investeer in een goede basis

De stijl kiezen voor je vloer kan wel enorm spannend zijn. Ik adviseer je om niet te hard vast te houden aan het gevoel dat je huis trendy moet zijn. Hiermee ga jij misschien voor keuzes waar je enorm op uitgekeken raakt en dat is juist bij een vloer ontzettend onhandig.

Kies vooral wat jij heel erg mooi vind en waar je direct blij van wordt. Als je basis goed is kun je met de styling jouw huis steeds weer een iets andere look geven waarmee het over 10 jaar nog steeds hip is! Veel van bovenstaande tips zijn heel geschikt voor een tijdloos trendy huis. En wil je wel uitpakken met je nieuwe vloer? Ga dan voor een pittig patroon of een gedurfde tegel.

Ga jij veel verbouwen? Download dan mijn gratis e-book met tips om geld te besparen tijdens je verbouwing.