Kooflijst als sierrand voor gordijnen

Een kooflijst als sierrand voor je gordijnen: kleine moeite, groot resultaat

raambekleding

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van de inrichting van jouw huis. Ze dienen niet alleen als verduistering, maar geven ook sfeer en warmte aan een ruimte. Een manier om je gordijnen extra uitstraling te geven, is door ze te voorzien van een kooflijst. Hiermee verstop je in feite de (lelijke) gordijnrails. Dit geeft een rustige, luxe uitstraling en kost minder moeite dan jij misschien denkt!

Een kooflijst? Wat is dat..

Waarschijnlijk heb je, tot je ging verbouwen, nog nooit gelet op hoe gordijnen opgehangen zijn. Maar als je er een tijdje wél op let zul je zien dat mensen steeds vaker de rails mooi wegwerken achter een rand. Een kooflijst is een soort sierrand die je aan het plafond bevestigt, boven het gordijn. Wat mij betreft echt een enorme aanrader voor een zorgvuldig afgewerkt huis.

Eenvoudig een gordijnkoof maken

Een koof voor gordijnen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om een kooflijst te maken, afhankelijk van wat jij mooi vind. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van profielen die je met houders aan het plafond bevestigd. Hier kun je plafondlijsten voor gebruiken die je niet op de rand van het plafond en de muur plaatst maar iets er van af zodat je gordijnrails daar achter kan vallen. Deze plafondlijsten heb je van kunststof, hout of mdf. Meestal schilder je ze mee in de kleur van het plafond. Even de rand strak afkitten en klaar. Je kunt er ook voor kiezen om de kooflijst van gipsplaat te laten maken en dan mee te stucen.

Hoe bepaal je de maat voor de kooflijst?

Als je kiest voor een kooflijst van mdf, kunststof of hout, kun je deze gemakkelijk zelf installeren. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de kooflijst en de ruimte waarin je deze gaat plaatsen. Je maakt dit over het algemeen van muur tot muur. Kies de langst mogelijke lengte en kit de naden netjes af. Heb je meerdere ramen? Trek de koof dan toch door en plaats spotjes in het tussenliggende deel. Dit geeft nog meer sfeer.

Nog een voordeel: je hebt minder gordijnstof nodig

Wist je dat de plooien van de gordijnen bepalen hoeveel stof je nodig hebt? Misschien heb je wel eens gehoord van een dubbele plooi. Dit ziet er bovenin luxer uit maar je hebt veel meer stof nodig en daarmee lopen de kosten erg op. Het voordeel van een gordijnkoof is dat je, als je ‘m hoog genoeg maakt, de plooien niet ziet. Daardoor kun je een eenvoudige, enkele plooi kiezen en bespaar je dus enorm op de kosten van je gordijnstof.

Het opmeten van gordijnen is iets dat heel precies moet gebeuren. Want maak je daar een foutje dan zit je met mooie gordijnen die niet passen. Wil je zeker weten dat je uitkomt om de goede maat? Laat dan je gordijnen gratis en vrijblijvend inmeten door gordijnen.nl. Zij komen voor een afspraak gratis bij je thuis! Je boekt jouw gratis  advies- en opmeetbezoek eenvoudig online.


Welke kleur kies je voor de kooflijst

Als je kiest voor een kooflijst, is het belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Hierbij moet je rekening houden met de kleuren van de gordijnen en de kleuren in de rest van de ruimte. Kies je de kleur van de wanden, het plafond of de gordijnen? Dat antwoord is simpel: ga voor de kleur van het plafond. Zo valt de rand mooi rustig weg en stelen je gordijnen de show.Een sierrand kiezen

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een kooflijst is de stijl van de ruimte. Er zijn veel verschillende stijlen kooflijsten beschikbaar, van modern tot klassiek. Kies een kooflijst die past bij de stijl van de ruimte en die aansluit bij de rest van de inrichting. Zo zorg je voor een harmonieus geheel en een stijlvolle uitstraling. Ik ben zelf erg fan van een simpele gordijnkoof van mdf. Dit is qua kosten heel goedkoop en als je het mooi afkit ziet het er strak uit. Wil je toch iets meer sier uitstraling? Koop dan bij de bouwmarkt kleine afwerk plintjes die je op het mdf lijmt en mee schildert of koop kant en klare sierlijsten. Dit kun je doen bij de bouwmarkt maar ook online bij bijvoorbeeld plintenfabriek.nl.

Zoals ik al zei: kleine moeite, groots resultaat

Een kooflijst is een eenvoudige manier om je gordijnen een luxe uitstraling te geven en een echte blikvanger in de ruimte te maken. Let de komende tijd maar eens op de manier waarop gordijnen zijn opgehangen als je ergens komt. Het is een onopvallend detail dat eigenlijk heel veel verschil maakt!

Heb jij thuis ook een mooie sierrand gemaakt bij je gordijnen? Ik vind het heel leuk om je foto's te zien. Stuur me een berichtje via Instagram of [email protected]

Ga jij verbouwen?

Lees dan mijn GRATIS e-book: 9 tips om duizenden euro’s te besparen op je verbouwing.