Geld besparen bij de verbouwing? Zo doe je dat!

geld besparen

Wil jij je huis verbouwen? Of je dat nou groot gaat doen of klein, de bedragen die erbij komen kijken zijn al snel behoorlijk groot. Is het echt nodig om zoveel geld uit te geven aan je verbouwing? Het móet toch goedkoper kunnen? Goed dat jij verder zoekt. Want Ja, je kunt zeker geld besparen als je gaat verbouwen. Oók als je geen concessies wil doen voor jouw ultieme droomhuis.

6 tips om geld te besparen bij de verbouwing


In dit blog ga ik 6 tips delen waarmee jij geld kunt besparen op je verbouwing. Hierna ga je gegarandeerd andere keuzes maken waardoor je vele euro’s bespaart. Dat is alvast een super goede start van een succesvolle verbouwing!


Tip 1 - Steek je handen uit de mouwen


Een gemiddelde vakman rekent zo’n €45,- euro per uur. Nu het zo druk is in de bouw werken ze rustig 10 uur per dag. Super fijn maar dat betekent dat jij zo €450,- excl. BTW PER DAG kwijt bent. Per week is dat €2250,-.

Een nieuwe badkamer laten maken is gemiddeld 3 weken werk. €7750,- euro is dus geen raar bedrag op je offerte voor arbeid en dan heb je nog geen enkele kraan of badmeubel erbij. Dat scheelt toch wel heel veel geld als de man in huis zelf handig is. Besparen op arbeid loopt dus heel hard op. Dat is natuurlijk ook de reden dat handige mensen graag een klushuis kopen.

Je hoeft niet persé super handig te zijn om zelf mee te werken aan jouw verbouwing. Alles opgeruimd en bezemschoon houden, puin afvoeren, een ritje naar de bouwmarkt als iets op is: er is veel te bedenken wat jij toch zelf kunt doen als je geen klusser bent. Alle kleine beetjes helpen!

Tip 2 - Word zelf projectmanager


Laat jij een grote verbouwing doen dan kun je enorm besparen door niet met 1 overkoepelende aannemer te werken die alles voor je regelt maar met losse ZZP-ers waar jij zelf alles mee afstemt voor de planning en realisatie. Dus een losse loodgieter, een losse elektricien en een losse stucadoor. Dit klinkt natuurlijk als een groot project, en dat is het ook. Want loopt alles uit dan ben jij degene die al die telefoontjes moet plegen en de planning weer dicht moet zien te krijgen.

Plan nooit vakmannen strak een dag na elkaar maar zorg dat er meer dan genoeg ruimte is in de planning. Je zit dan langer in de verbouwing maar hebt geen stress als dingen uitlopen. Want onvoorziene dingen gebeuren nou eenmaal bij elke verbouwing.

Je kunt deze taak zo groot en zo klein maken als je zelf wil. Bij bijvoorbeeld je badkamer kun je ook enorm geld besparen als jij alle materialen bestelt zodat een ZZP-er zich kan focussen op het maken van de badkamer. Jij regelt dan de materialen, bestelt de bouwcontainer en haalt die extra tube kit die tekort was.

Tip 3 - Koop je spullen online

De komst van webshops heeft de wereld verandert en dat is niet alleen zo voor kleding en speelgoed. Ook materialen voor jouw verbouwing kun je met korting kopen op internet. ‘Maar scheelt het dan zoveel?’ Het antwoord is JA.

Je kunt honderden tot wel duizenden euro’s besparen op heel veel verschillende soorten artikelen. Bij het ene product is het makkelijker dan het andere. En je moet natuurlijk wel weten wat je nodig hebt.

Maar laten we eens inzoomen op spullen die je nodig hebt voor een nieuwe badkamer. In de sanitairbranche zijn enkele grote webshops zoals bijvoorbeeld Badkamerwinkel.nl. Kortingen van meer dan 50% komen daar ontzettend veel voor. Je ziet dat je op één product al honderden euro's bespaart en het wordt gewoon thuis bezorgd. Vaak zelfs gratis.


Tip 4 - Shop voor de scherpste prijs

Met de stijgende prijzen doen we het weer steeds meer: aanbiedingen bekijken en in verschillende winkels shoppen om geld te besparen. Ja dat kost tijd, maar het levert direct een goede besparing op. Bij boodschappen gaat het om kleine bedragen per product. Maar producten voor je verbouwing kosten al gauw duizenden euro's bij elkaar. Dan lopen de verschillen gauw op.

Ik heb je net al verteld hoe je echt heel veel geld kan besparen door het sanitair van je badkamer bijvoorbeeld online te kopen. Maar ook bij webshops kun je gespreid ‘shoppen'. Koop jij bepaalde dingen bij de ALDI en andere bij de Albert Heijn? Heel goed! Bekijk ook voor je bouwmaterialen altijd per artikel waar het het goedkoopste is. De verzendkosten zijn vaak gratis of een klein bedrag en dus maakt het niets uit als je in verschillende webshops tegelijk jouw artikelen koopt.

Natuurlijk is het spannend om te weten welke webshops betrouwbaar zijn én scherpe prijzen hanteren. Daar heb ik iets handigs voor: een slimme shopgids met de 100 Beste webshops voor jouw verbouwing. 

 


Tip 5 - Vergelijk altijd offertes

Bij losse artikelen is het wat makkelijker om prijzen te vergelijken dan wanneer het om een totaalprijs gaat voor materialen en arbeid. En ik zal ook de laatste zijn die zegt dat je voor de goedkoopste offerte moet gaan want je wil geen prutswerk in jouw droomhuis.

Toch adviseer ik je altijd 3 offertes te vergelijken. Let wel op dat je ze onderling KUNT vergelijken. Zorg ervoor dat beide partijen exact dezelfde gegevens gebruiken voor jouw offerte. Appels met peren vergelijken heeft tenslotte nooit zin.

Stucadoors werken vaak per vierkante meter prijzen. Vraag hun tarief en hoe lang ze er over doen. Je wil namelijk niet dat ze het afraffelen en daarom omgerekend €150,- per uur hebben verdiend. Geloof me, dat heb ik zelf weleens gehad en dat was toevallig ook nog eens een groot stukadoorsbedrijf uit de buurt. Ze gaven een nette totaalprijs maar bleken in een mum van tijd alles erop geklapt te hebben. Het resultaat was vreselijk slecht en gelukkig hebben ze alles hersteld maar het koste een hoop energie. Een lokale, dure partij is dus helaas ook weer niet altijd gegarandeerd een succes.

Tip 6 - Zoek naar goede alternatieven

Sommige mensen hebben een neus voor koopjes. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om geld te besparen op zaken als meubels en accessoires voor je huis? Je moet er alleen wat tijd in steken.

Het ligt er een beetje aan hoe trendgevoelig je bent. Maar veel mensen houden van dezelfde stijlen. En daar springen winkels als Karwei en Kwantum op in. Zij maken geweldige collecties voor een heel betaalbaar budget. De VT-wonen look kun je bijvoorbeeld shoppen bij vtwonen zelf OF gewoon namaken met items van goedkopere winkels. Steek daar tijd en moeite in, dat loont!

Ben jij benieuwd waar je nog meer geld op kunt besparen?

In mijn gratis e-book lees je 26 pagina's vol tips om duizenden euro's te besparen op je verbouwing. Het kan echt! Download gratis dit e-book en ga ook goedkoper verbouwen.