Wat bepaalt de prijs van een nieuwe keuken?
Nov 27, 2025Een keuken kopen is een lastig proces. De één heeft voor vijfduizend euro al een complete keuken staan. De ander geeft dertigduizend uit en is dan nog niet tevreden. Die enorme prijsverschillen maken het moeilijk om van tevoren te weten waar je aan begint. Bij Mandemakers Keukens vind je keukens in alle prijsklassen. Van budgetvriendelijk tot compleet maatwerk. Maar waar zit nou het verschil? Waarom is de ene keuken zoveel duurder dan de andere?
Hoe de prijs is opgebouwd
Laten we beginnen met de basis. Een keukenprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Als vuistregel kun je aanhouden: 40 procent van je budget gaat naar de kasten. Nog eens 40 procent naar apparatuur. En de laatste 20 procent is voor je werkblad. Maar dan ben je er nog niet. Want daar komen nog kosten bij. Montage bijvoorbeeld. Iemand moet die keuken er toch inzetten? En vaak moeten leidingen verlegd worden. Of stopcontacten verplaatst. Misschien moet er gestuct worden of geschilderd na de plaatsing. Die bijkomende kosten worden vaak onderschat. Ik hoor mensen regelmatig zeggen: "Oh, ik dacht dat de montage erbij zat." Nee dus. Reken op zo'n 15 tot 20 procent extra voor al die dingen. Best een flink bedrag als je uitgaat van een keuken van tienduizend euro.
Fronten maken het verschil
Het materiaal van je kastjes heeft enorme invloed op de prijs. En op hoe je keuken eruitziet natuurlijk. Melamine en laminaat zijn de goedkoopste opties. Niet sexy, maar gewoon functioneel. Gaan lang mee ook. Folie is ook betaalbaar. En je hebt tegenwoordig echt mooie folies. In allerlei kleuren en structuren. Zelfs met houtlook die best overtuigend is. Wil je wat mooiers? Dan ga je voor lak of acryl. Zit in het middensegment qua prijs. Geeft een strakke, moderne uitstraling. En als er een krasje op komt, kun je dat vaak wel wegpoetsen. De echte prijsknallers zijn massief houten fronten of gehard glas. Dat ziet er echt luxe uit. Maar je betaalt er ook naar. Massief houten fronten kunnen makkelijk twee tot drie keer zo duur zijn als laminaat.
Werkblad: van simpel tot luxe
Kunststof werkbladen zijn het populairst. Logisch ook. Betaalbaar, sterk, makkelijk schoon te maken. En tegenwoordig zien die kunststof bladen er echt goed uit. Je hebt zoveel keuze in kleuren en prints. Composiet zit in het middensegment. Iets duurder dan kunststof, maar wel meer keuze in diktes en afwerkingen. En het voelt wat luxer aan. Dan heb je natuursteen. Graniet, marmer, dat werk. Echt mooi en het gaat een leven lang mee. Maar ook echt prijzig. Voor een gemiddeld werkblad ben je al snel duizend tot tweeduizend euro kwijt. En dat is dan alleen het werkblad. Keramiek is de nieuwste trend. Lijkt op natuursteen maar is eigenlijk sterker. Krasbestendig, hittebestendig, de hele santenkraam. Maar ja, je betaalt er ook aardig voor. Zit qua prijs dicht bij natuursteen.
Apparatuur: de basis van alles
Apparatuur is een groot deel van je budget. Een complete basisset - kookplaat, oven, koelkast en vaatwasser - heb je al vanaf tweeduizend euro. Gewoon simpele apparaten die hun werk doen. Maar als je voor A-merken gaat met alle nieuwste features? Dan loopt het snel op. Een goede inductiekookplaat met alle zones kost al gauw duizend euro. Een stoomoven? Nog eens duizend. Een grote Amerikaanse koelkast? Vanaf tweeduizend. En dan hebben we het nog niet eens over de fancy spullen. Kokendwaterkraan. Wijnklimaatkast. Koffiezetapparaat ingebouwd. Vacuümlades. Al die dingen zijn leuk, maar je budget loopt er wel door op. Mijn advies? Bepaal vooraf wat je echt nodig hebt. Echt nodig. Niet wat leuk zou zijn. Want die verschillen kunnen duizenden euro's schelen.
De opstelling bepaalt ook veel
Een rechte keuken is het goedkoopst. Gewoon een kastenwand tegen de muur. Simpel te plaatsen, weinig poespas. Een hoekkeuken is iets duurder. Je hebt meer materiaal nodig en die hoekoplossing kost ook extra. Maar je haalt er wel meer uit je ruimte. Een U-keuken of een opstelling met eiland? Daar ga je echt geld aan uitgeven. Meer meters werkblad, meer kasten, en vaak aanpassingen aan leidingen. Een eiland alleen al kan drieduizend tot achtduizend euro extra kosten.
Hoe bespaar je nou eigenlijk?
Er zijn manieren om geld te besparen zonder dat je keuken er goedkoop uitziet. Ten eerste: kijk naar huismerken. Die zijn vaak net zo goed als de dure merken, maar een stuk goedkoper. Apparatuur van minder bekende merken kan ook prima zijn. Niet iedereen heeft een Miele oven nodig. Er zijn genoeg goede merken die de helft kosten. Zelf monteren scheelt ook flink. Sommige keukens zijn gemaakt om zelf in elkaar te zetten. Als je een beetje handig bent en tijd hebt, kun je makkelijk duizend euro of meer besparen. En altijd, altijd meerdere offertes vragen. Bij verschillende zaken. Prijzen kunnen enorm verschillen voor vergelijkbare keukens. En vergeet niet te onderhandelen. Bij grote aankopen zoals een keuken is dat heel normaal.
Kijk verder dan alleen de aankoopprijs
Iets wat mensen vaak vergeten: de totale kosten over de jaren heen. Een goedkope keuken met energieslurpende apparaten kan op termijn duurder uitkomen dan een duurdere keuken met energiezuinige apparaten. Ook het onderhoud speelt mee. Een goedkoop werkblad dat na vijf jaar vol vlekken zit, was uiteindelijk toch geen koopje. Soms is iets duurder vooraf gewoon slimmer. Als je denkt: wat kost een keuken, dan kun je terecht bij specialisten die je precies kunnen uitleggen waar je geld naartoe gaat. Het belangrijkste is dat je weet waar je voor betaalt. En dat je een keuken krijgt die bij je past. Niet te duur, maar ook niet zo goedkoop dat je er over vijf jaar alweer spijt van hebt.
GRATIS Masterclass:
Goedkoper je droomhuis verbouwen of nieuw bouwen
Verbouwen is duurder dan ooit. Maar op grote bedragen kun je ook flink besparen! In één uur tijd leer ik jou mijn succesmodel waardoor je zeker weet dat jij niet onnodig over je begroting heen gaat..