Snel en mooi kerst voorgerecht met bladerdeeg

Kerst voorgerecht: een makkelijk én mooi recept

kerst

Natuurlijk gaat bij mij als interieur ontwerper mijn hart sneller kloppen bij een mooi gedekte kerst tafel. Maar ondanks dat ik geen enorme keukenprinses ben wil ik wel graag dat ook het eten er mooi uitziet én lekker smaakt. Dit jaar bedacht ik een makkelijk recept dat snel klaar is en waar ik veel complimenten over kreeg: kerstboompjes van bladerdeeg.

  

Een makkelijk kerst voorgerecht

Bij een makkelijk recept vind ik het vooral belangrijk dat je het snel kunt maken en dat je weinig spullen en ingrediënten nodig hebt. Het voorgerecht vind ik altijd een lastige met kerst. Omdat je al gauw op hele dure ingrediënten uitkomt zoals bij carpaccio. Dat loopt qua kosten flink op als je met een groep bent. Dit recept is naast makkelijk ook nog eens budget proof. Ik maakte dit simpele voorgerecht in een mum van tijd voor een groep van 16 personen.


Een kerstbrunch recept

Ik ben met kerst gek op een uitgebreid eten overdag. Soms als brunch met 's avonds nog een diner. Of juist lekker zo uitgebreid en lang lunchen dat je het diner 's avonds kunt overslaan. Lekker vroeg op de bank met een foute kerstfilm! Dit recept is allround geschikt: als voorgerecht, als kerstbrunch en zelfs als kersthapje op de school bij je kinderen zullen deze mooie kerstboompjes niet misstaan!

De ingrediënten voor dit kerst recept

Voor dit recept gebruikte ik 5 ingrediënten + enkele kruiden. Ik heb zelf altijd verse kruiden in de tuin. Bieslook bijvoorbeeld doet het ook nog prima met kerst. Verse dille geeft veel smaak. Vind je verse kruiden te duur, dan kun je ook gedroogde kruiden gebruiken. Ik hou erg van de combinatie zalm met roomkaas. Hou je niet van vis of wil je vegetarisch koken, dan kun je de zalm weglaten.

De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • Bladerdeeg
 • Geraspte kaas
 • 1 ei
 • Witte roomkaas zoals Philadelphia
 • Kruiden: bieslook, dille, peper & zout 
 • Gerookte zalm (optioneel)
   

Zo maak je de kerstboompjes van bladerdeeg

Het geheim van deze kerstboompjes is dat je ze maakt met uitstekers in de vorm van een ster. Ik heb een setje gebruikt met meerdere maten. Door daarna een roomkaas mengels er tussen te spuiten krijg je een 3D kerstboom. Zoals ik al zei: super simpel. Zo ga je te werk:

 1. Steek uit je bladerdeeg per persoon 3 sterren: 1 grote, 1 middel en 1 klein. Ik gebruik graag vers bladerdeeg op een rol zodat ik het niet hoef te ontdooien. Diepvries bladerdeeg gaat verder ook prima.
 2. Bestrijk je bladerdeeg met geklutst ei
 3. Strooi een beetje kaas op elke ster en plaats ze op bakpapier op een bakplaat.
 4. Bak de sterren ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Blijf er even bij en haal ze eruit als ze lichtbruin zijn en de kaas ook mooi lichtbruin is.
 5. Haksel de gerookte zalm heel fijn
 6. Meng in een kom de kale roomkaas met de kruiden en gehakselde zalm. (Ik heb dit de avond van tevoren gedaan, dit scheelt tijd als je op kerstdag sneller klaar wil zijn. Je kunt het mengsel heel goed bewaren in de koelkast)
 7. Laat de sterren goed afkoelen
 8. Leg op elk bordje een grote ster. Spuit daarop een toef van het roomkaas mengsel. Dit gaat het mooiste met een spuitzak en spuitmond. Ik gebruik wegwerp spuitzakken en spuitmond nummer 1A. Let op dat de opening groot moet zijn i.v.m. de stukjes zalm die anders je spuitmond verstoppen.
 9. Plaats de middelgrote ster op de eerste toef, spuit daarop een kleinere toef van het roomkaas mengsel en zet tot slot de kleine ster voorzichtig bovenop.

 


Vergeet niet je tafel mooi aan te kleden voor kerst. Een mooie presentatie doet tenslotte ook veel voor je gerecht! Een kerststuk staat heel sfeervol en het groen steekt lekker af met lichte kleuren. Wist je dat je een kerststuk heel makkelijk zelf kunt maken? Lees de makkelijke how-to uitleg om zelf een mooi kerststuk te maken hier. Ook heel leuk met kinderen!

Maak jij met kerst dit recept, ik vind het heel leuk als je mij tagt bij je foto's op Instagram