Een kerststuk maken met oase

Een geweldig kerststuk goedkoop zelf maken, zo eenvoudig is het!

kerst

Wil jij je tafel gezellig aankleden voor kerst? Een kerststuk is de ideale manier om wekenlang te genieten van de kerstsfeer voor weinig geld. Tenminste, als je jouw kerststuk zelf maakt. En dat is makkelijker en goedkoper dan je denkt.

Misschien wil je meteen in de auto stappen naar het tuincentrum. Maar wacht daar nog even mee. Mijn ervaring is dat je er weggaat met veel meer dan je nodig had. Terwijl je al heel snel een prachtig kerststuk kunt maken met onderdelen die jij grotendeels al in huis hebt.

Ik hou ervan om groot te werken en maakte een XXL kerststuk voor nog geen 25 euro. En daarvan was €17,50 voor een houder die ik vorig jaar weer kan gebruiken. Met de tips uit dit blog maak je zelf een prachtig kerststuk voor weinig geld.

Een bijzonder kerststuk maken? Dit is hét geheim:

Een standaard kerststukje met een kaars in het midden, dat kan echt heel veel beter. Een bijzonder kerststuk maken is niet moeilijk: zorg dat er wat spannends gebeurt. Mijn geheim is: de hoogte in gaan.

Dit jaar kocht ik bij het tuincentrum een dubbele boog: de Decoris kerstbal standaard in de kleur goud. Deze kan ik vanaf nu elk jaar gebruiken in steeds weer een andere opstelling. Dankzij de oogjes kun je er dingen aanhangen. En de boog zelf kun je fantastisch decoreren met lichtjes en bijvoorbeeld een eucalyptus tak.

Ik heb een open boog gekozen van Decoris. Wil je graag werken met een kaars? Dan kun je ook een mooie gouden kaarsenstandaard met boog gebruiken. Doordat deze een voetje heeft blijft het geheel stevig staan. Een boog zonder voet is niet geschikt voor je kerststuk, die zijn echt bedoeld om op te hangen. Je bestelt deze mooie gouden houders eenvoudig online:

 


Deze boog vormt de eyecatcher voor je kerststuk en plaats je als eerste op jouw schaal, voordat je met het groen verder gaat.

Een langwerpig kerststuk maken

De schaal die je kiest is bepalend voor de vorm van je kerststuk. Zelf kies ik altijd voor een langwerpige vorm omdat wij een grote tafel hebben. Ik hou er ook van dat mijn kerststuk XXL langwerpig is. Bij een ronde tafel staat een rond kerststuk weer prachtig.

Zelf gebruik ik altijd een houten langwerpige schaal maar je kunt elk soort plateau, schaal of bord nemen dat je hebt. Ga er niet speciaal iets voor kopen, als je veel groen gebruikt zie je het nauwelijks nog na afloop. Of koop er een die je elk jaar weer gebruikt.

Een kerststuk maken met oase

Groene takken worden snel lelijk als ze uitdrogen maar daar is een super goede oplossing voor: oase. Het is belangrijk dat je rond jouw mooie boog een basis maakt voor jouw kerstgroen.

Misschien ken je het nog van de basisschool: oase, ook wel steekschuim genoemd. Dit goedkope materiaal wordt enorm onderschat. Oase is een soort schuim dat je nat kunt maken. Je zult zien dat water er enorm snel intrekt. Je kunt er echt bizar veel water op gieten, en daar zit gelijk de kracht: het groen van jouw kerststuk blijft vochtig en daarmee wekenlang mooi.


Mijn tip: gebruik een vuilniszak voor je oase

Natte oase maakt je kerststuk mooi zwaar en houdt je groen wekenlang mooi. Het beste werkt het om tussendoor water te blijven geven en daarom stop ik altijd plastic om de oase. Ik werk graag met een groot kerststuk dus gebruik dan een vuilniszak. Zwart heeft bovendien als voordeel dat het niet opvalt. De bovenkant laat ik open want daar steek je het groen in.

Je basis van de schaal, de houder en de zak met oase is nu klaar. Aan de slag met het groen.

Welke takken zijn geschikt om een kerststuk mee te maken?

Als basis gebruik je kerstboom takken. Ik gebruik zelf graag takken van de Nordmann boom vanwege de brede naalden en de mooie donkergroene kleur. Heb je een brede kerstboom? Overweeg dan om aan de zijde bij de muur wat takken iets in te korten. Soms kun je ook onderin een paar takken wegknippen. Zo heb je gratis groen voor jouw kerststuk.

Vind je het zonde om te snoeien in je kerstboom of heb je een kunstboom? Lokale kerstboom verkopers en de tuincentra verkopen ook bosjes kerstboomtakken. Meestal kost dit ongeveer 5 euro.

Eucalyptus voor een fris contrast

Zelf ben ik enorm van van eucalyptus in een kerststuk. De zachte kleur combineert heel mooi met het donkergroen van de dennentakken. Omdat de bladstructuur glad is krijg je een leuke afwisseling in je kerststuk.

Eucalyptus droogt wel snel uit en is dan een stuk minder mooi. Als je het goed in de oase prikt gaat het perfect. In mijn kerststuk heb ik de linkertak net niet goed erin geprikt, je kunt op deze foto goed zien wat het effect is van oase: de linkertak is na een paar dagen al uitgedroogd en de rechter tak is nog helemaal mooi.

Ik knip eucalyptus ook altijd in kortere stukjes die ik in oase prik, zoals bij het hert. Zo kun je van een paar takken al iets heel moois maken. Bijkomend voordeel is dat eucalyptus heerlijk ruikt.

Eucalyptus kun je online bestellen of bij een tuincentrum kopen. Je hebt ook mooie nep takken eucalyptus die geschikt zijn, handig als je het jaarlijks wil gebruiken.

Welke takken kunnen nog meer in een kerststuk?

Als je rondkijkt in je tuin of in het park zie je vaak al gauw nog meer wat je aanspreekt. Enkele bekende soorten kerstgroen waar je takken van kunt gebruiken:

  • Hulst
  • Conifeer
  • Laurier
  • Skimmia
  • Leucothoe
  • Besjes

Dit groen steek je rondom mooi in de natte oase. Wees niet bang om iets fout te doen: je kunt een tak er prima weer uithalen en opnieuw in steken.

De benodigdheden om een kerststuk te maken

Een houten tak of stronk doet het ook heel goed in een kerststuk. Bijvoorbeeld van een oude fruitboom. Ik zag dit jaar de mooie glazen kerstballen bij Søstrene Grene. Toen ik met dit kerststuk begon besloot ik ze online te bestellen wat overigens enorm goed verpakt werd en dus prima ging.

Het kerst assortiment van Søstrene Grene vind ik zowiezo een enorme aanrader. Sfeervol en heel betaalbaar. Ze zitten in verschillende grote steden maar hebben dus ook een perfecte webshop.

Een gouden hert als eyecatcher

Ik kocht enkele jaren geleden een mooi gouden hert die helaas viel en een poot brak. Gelukkig valt dat in een kerststuk niet op en gebruik ik ‘m nog elk jaar. Een hert vind ik altijd heel sfeervol maar er is enorm veel keuze in mooie gouden kerstdecoratie waarmee je jouw kerststuk kunt aankleden.

Kerstdecoratie heeft vaak prikkers waarmee je het ook echt vastzet in je oase. Deze items kun je bewaren en elk jaar opnieuw gebruiken.


Mooie verlichting in je kerststuk

Lampjes geven direct sfeer maar zijn niet altijd geschikt voor een kerststuk. Belangrijk is dat je verlichting kiest op batterij zodat je het vrij op tafel kan zetten. Ik vind het zelf mooi als je de lichtjes subtiel ziet. Daarvoor gebruik ik goedkope draadverlichting. Het kost weinig, gaat lang mee en je kunt het mooi verwerken in je kerststuk.

Dit type kerstverlichting zit op een ijzerdraad of koperdraad en is helemaal niet duur. Bovendien kun je er ook leuke sterretjes voor kiezen of iets anders wat je aanspreekt. Hiermee maak je jouw kerststuk helemaal af.

De benodigdheden voor jouw kerststuk nog even op een rij:

  1. Schaal of bak (neem iets wat je al hebt)
  2. Oase (tuincentrum of action)
  3. Kleine vuilniszak
  4. Los kerstgroen
  5. Tak of stronk
  6. Lichtjes
  7. Decoratie

Een workshop om een kerststuk te maken

Vroeger werden er vaak in de kerstperiode workshops gegeven om een kerststuk te maken. Het voordeel is dat je dan groen samen kunt delen. Mijn ervaring is dat je met deze uitleg geen workshop meer nodig hebt. Zoals ik al vertelde kun je aan oase weinig verpesten.

Ik ben benieuwd wat voor kerststuk jij gaat maken! Heb je zin om meer inspiratie te zien, volg me dan op instagram. Tag me gerust met @thuisjedroomhuis als je jouw kerststuk plaatst, dat vind ik super leuk.


Leuke gerechten voor op jouw kerst tafel

Ga je met kerst zelf koken en wil je iets op tafel zetten dat er mooi uit gaat zien? Lees dan mijn blog over een makkelijk én mooi kerst voorgerecht!

 

Gratis ebook

Als interieur ontwerper inspireer ik graag om aandacht te besteden aan het huis waarin jij woont. En dat hoeft helemaal niet persé altijd duur te zijn. Ben je benieuwd naar mijn tips? Download dan mijn gratis ebook: 9 tips om duizenden euro's te besparen op je verbouwing.